Sinds 1 januari 2021 zijn nieuwe regels van kracht inzake de woonkwaliteit, de basisvoorwaarden waaraan een huis in Vlaanderen aan moet voldoen. Mensen die hun huis wilden verhuren werden vaak gefrustreerd door een paar onlogische kronkels in de oude wetgeving. Dit nieuw systeem betekent meer nuance én meer duidelijkheid voor de burger.

Wie in Vlaanderen een woning wil verhuren moet kunnen bewijzen dat hij géén half krot aan de man wil brengen. Dus komt een woningcontroleur langs om te kijken of alles voldoet. In het oude systeem werd geen onderscheid gemaakt op ernst. Insijpelend vocht was meteen negen strafpunten en wie 15 strafpunten had mocht zijn woning niet meer verhuren. Daarom hoogt Minister van wonen Matthias Diependaele het oude systeem met strafpunten op de schop. In plaats daarvan komt voortaan een nieuw systeem met categoriën. 

Voortaan zijn er dus drie categoriën:

Categorie I: kleine problemen

Categorie II: grote problemen die eerst verholpen moeten worden voor je mag verhuren

Categorie III: grote problemen dat eventuele beoners en onmiddellijk uitmoeten.

Wie in de laatste twee categorien valt of 7 of meer kleine problemen heeft moet in principe binnen het jaar d eproblemen de wereld uithelpen.

Daarnaast komen nog nieuwe voorwaarden er bij, één van de belangrijkste is dat nieuwe woningen die op de huurmarkt komen kunnen afgerekend worden op het ontbreken van rookmelders. Dit was al langer verplicht maar sinds 1 januari 2021 betekent het ontbreken ook meteen een ongeschiktverklaring van het huis.

Ook bij Vastgoed Browaeys kunt u terecht voor vrijblijvend advies of uw woning al dan niet geschikt is om te verhuren. Twijfel niet en contacteer ons vandaag nog.